lezen Planeet aarde

Het eilandleven in een opwarmende wereld

Bekijk Sluit

lezen Planeet aarde

Temperaturen bereikten de afgelopen drie jaar recordhoogtes, en de eilandbewoners in de Grote Oceaan voelen de effecten.

Datum
Auteur
Janice Cantieri/Zoë de Goede
Fotograaf
Vlad Sokhin, Panos

De regio heeft te maken gekregen met verwoestende cyclonen, stormvloeden, koraalverbleking en onregelmatige neerslag. Het stijgende zeeniveau bedreigt lagergelegen eilanden, waar zeewater zich mengt met drinkwater, gewassen kapot maakt en woningen beschadigt.

Kinderen spelen op een wrakschip op Betio, een eiland in Kiribati. Foto: Vlad Sokhin.

Fotograaf Vlad Sokhin legt de manier waarop eilandbewoners met klimaatverandering omgaan vast sinds 2013. “In elk land heb ik gevolgen gezien van de opwarming van de aarde”, zegt hij. “Verschillende landen hebben te maken met verschillende effecten. In Guam bijvoorbeeld, is de grootste uitdaging koraalverbleking, maar de laatste paar jaren werden ook cyclonen steeds sterker.”

Marina Kalo (30) is een moeder van vijf, wiens huis in Vanuatu verwoest werd door cylcoon Pam. De storm van categorie vijf is een van de ergste die het eiland kende en doodde elf mensen. Foto: Vlad Sokhin

Door abnormaal warme wateren verbleken koralen, dan verdrijven de koralen de kleurrijke algen die binnen hun weefsels leven. Dat heeft op zijn beurt extreem nadelig effecten op het ecosysteem. Dit effect is echter indirect, terwijl tropische stormen een direct gevaar vormen voor de eilandbewoners.

Peta Kararaua (16) zwemt in het overstroomde gebied van het stadje Aberao in Kiribati. Tijdens hoogtij zijn veel plekken hier nauwelijk bewoonbaar. Foto: Vlad Sokhin.

De afgelopen vijf jaar kregen de eiland bewoners van de Grote Oceaan te maken met twee cyclonen van categorie vijf: cycloon Pam trof Vanuatu in maart 2015 en cycloon Winston trof Fiji in februari 2016. Winston was de sterkste tropische cycloon ooit op het zuidelijk halfrond sinds de start van de metingen.

Nadat cycloon Pan Vanuatu trof hadden veel eilandbewoners geen toegang meer tot vers water. Oxfam zorgde dat een truck met een watertank naar de dorpen ron Port Vila kwam. Foto: Vlad Sokhin

Laagliggende naties zijn het gevoeligst voor de stijging van het zeeniveau. De meeste van die eilanden zijn koraalatollen of ringvormige riffen die slechts een paar meter boven de zeespiegel liggen. Sommige gemeentes in Kiribati, Tuvalu, en de Marshalleilanden zijn omringd door water bij hoogtij.

Kinderen kijken Tom & Jerry in een ‘Maneaba’, een traditioneel gemeenschappelijk gemeentehuis in Kiribati. Foto: Vlad Sokhin

Ondanks de vele uitdagingen waarmee de lokale gemeenschappen te maken krijgen, blijven de lokale bewoners honkvast. Ze willen het land waarop hun familie al generaties lang op leven niet verlaten. “De meest veerkrachtige mensen die ik in al mijn reizen ontmoet hebben leven op de eilanden in de Grote Oceaan. Hoe zwaar de omstandigheden ook zijn, ze gaan verder en passen zich aan. De meeste mensen zeggen: ‘Dit is ons land, we moeten een oplossing vinden.’”

Dit huis is gebouwd op palen boven een overstroomd gebied in Eton, aan de rand van Funafuti, Tuvalu. Het eiland is bezaaid met dit soort putten, die tijdens de tweede wereldoorlog door het Amerikaanse leger werden uitgegraven, om het zand en de stenen te gebruiken om wegen te bouwen. Sindsdien worden de putten gebruikt als afvalplaatsen. De bewoners van dit huis kampen met giftige stoffen door het afval, en met vochtigheid door het stijgende water. Foto: Vlad Sokhin.

In Tokelau, een kleine Polynesische gemeenschap ten noorden van Samoa, proberen gemeenschappen zich aan te passen aan klimaatverandering. 350 inwoners van Fakaofo, een van Tokelau’s drie atollen, hebben vijf meter hoge muren rond de eilanden gebouwd.

Kinderen gaan met de boot naar school op Fakaofo, een van de drie atollen van Tokelau. Foto: Vlad Sokhin

“Het leek wel op een fort in het midden van de Grote Oceaan”, zegt hij. Tokelau, een gebiedsdeel van Nieuw-Zeeland, is ook helemaal voorzien van zonne-energie. “Het is een voorbeeld voor andere landen en atollen die te kampen krijgen met klimaatverandering.”


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten