lezen Ver verleden

Herstel van oude wijsheden

Bekijk Sluit

lezen Ver verleden

Het zesde-eeuwse Katharinaklooster, aan de voet van de berg Sinaï in Egypte, is ’s werelds oudste klooster dat nog in gebruik is. De bibliotheek herbergt honderden klassieke geschriften, in de Middeleeuwen verzameld door monniken.

Datum
Auteur
A.R. Williams
Fotograaf
Katharinaklooster

Nu blijkt dat sommige van de manuscripten werden hergebruikt, waarbij teksten die men niet nodig had, werden gewist. Sinds 2011 wordt met behulp van moderne technologie, geprobeerd deze verloren teksten te restaureren. 

Ongeveer de helft van de manuscripten is geschreven op perkament, de geprepareerde huid van een kalf, geit of schaap. Tekst kan ervan worden afgeschraapt, maar verdwijnt dan niet volledig. De oude tekst blijft aanwezig als een vage schaduw, die zichtbaar wordt door het gebruik van multispectrale beeldsensoren, ontworpen om zichtbare en onzichtbare golven van licht te kunnen zien.

Tot dusver zijn met deze techniek zo’n 6800 pagina’s weer zichtbaar gemaakt in 74 van de 163 aanwezige stukken hergebruikt perkament, of ‘palimpsesten’. “We hebben teksten in tien talen gevonden, uit de vijfde tot de twaalfde eeuw”, zegt projectleider Michael Phelps. In het bovenstaande voorbeeld overlapt een Syrische tekst die van een negende-eeuwse vertaling van een medische verhandeling van de Grieks-Romeinse arts Galenus.

Phelps rekent op meer bijzondere vondsten onder de tientallen palimpsesten die nog moeten worden onderzocht. “Het zou me niet verbazen als er nog veel meer onbekende teksten tevoorschijn zouden komen.”

Op dit perkament (links) ziet het blote oog slechts één tekst. Maar op een multispectraal beeld (rechts) verschijnen er twee: de zichtbare in het rood, de andere in het blauw.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten