lezen In het wild

Gorillababy’s gered van stropers

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Baraka en Isangi, twee oostelijke laaglandgorilla’s uit Congo, werden eind september uit de handen van stropers gered. De baby’s waren bedoeld voor de illegale huisdierenindustrie.

Datum
Auteur
Anouschka Valkenhoff

Zonder de zeer intensieve begeleiding die de verzorgers in het Virunga National Park bieden, zouden de twee het niet hebben gered.

De negen maanden oude Isangi (zie foto hierboven) was er slecht aan toe toen ze aankwam in het nationaal park. “Op de eerste dag was ze erg gestrest. Ze schreeuwde wanneer iemand dichtbij kwam en ze was erg moe. Ook was ze uitgedroogd en zat haar vacht vol neten”, vertelt Eddy Kambale, een dierenarts van de groep Gorilla Doctors die de baby onderzocht. “Al na twee dagen voelde de kleine zich een stuk beter, want toen was ze druk aan het spelen, eten en de omgeving aan het verkennen.” De weesjes blijven minstens drie maanden in quarantaine voordat ze worden overgeplaatst naar een ander reservaat met meer wezen.

Baraka, wat ‘zegen’ betekent in het Swahili, is de naam van de hummel op de linkerfoto. Ze is met haar vijf maanden nog erg klein en huilde volgens de verzorgers bij aankomst als een mensenbaby. “We gaven haar fijngestampte bananen tot ze in slaap viel in mijn armen”, vertelt een van de verzorgers. Dierenbeschermers vonden de wees dankzij een tip van de lokale bevolking. De stropers, die Baraka wilden verkopen, werden gearresteerd en worden nog berecht.

Op de middelste foto houdt een verzorger Baraka vast terwijl de iets grotere Isangi toekijkt. De twee baby’s staan onder constant toezicht van drie verzorgers, en dat is ook wel nodig. Volgens LuAnne Cadd, hoofd inlichtingen van het Virungareservaat, is Isangi een pittige tante. De baby speelt de baas en pikt weleens eten van Baraka.

Er moet erg voorzichtig worden omgesprongen met de twee gorilla’s. Ze kunnen namelijk mensenziekten oplopen, die de dieren fataal zouden kunnen worden. Als voorzorgsmaatregel moeten verzorgers bij binnenkomst hun schoenzolen onderdopen in water met bleekmiddel en daarnaast handschoenen en maskers dragen.

Omdat de wezen geen moeder meer hebben, drinken ze flesvoeding voor mensenbaby’s, zoals Baraka doet op de rechterafbeelding. In de afgelopen vier jaar heeft de dierenbescherming tien oostelijke laaglandgorilla’s gered van stropers. Dit aantal valt echter in het niet bij het aantal moedergorilla’s dat wordt gedood omwille van hun baby’s.

De oostelijke laaglandgorilla is nauw verwant aan de bekendere berggorilla; een soort die ook in het Virunga National Park leeft. Stroperij, dierensmokkel en verwoesting van hun habitat zijn de grootste bedreigingen voor het overleven van beide gorillasoorten. Bovendien staan de gewapende conflicten in het gebied bescherming door dierenrechtenorganisaties in de weg. De populatie daalde in de afgelopen jaren dramatisch en volgens de organisatie van Virunga National Park zijn er mogelijk nog minder dan vierduizend gorilla’s in leven.

Gorillamoeders geven hun baby’s erg veel aandacht”, legt Eddy Kambale uit. “Ze voeden hun baby’s, slapen samen met ze, dragen ze op hun borst of rug, wassen ze en beschermen ze tegen vijanden en regen. Onder elke mogelijke omstandigheid.”

In het reservaat verblijven de wezen buiten in het bos, maar ze worden voornamelijk gedragen door hun verzorgers, zoals hun moeder in de natuur zou hebben gedaan. De verzorgers maken gorillageluiden om de kleintjes te kalmeren.

Wanneer Isangi en Baraka uit quarantaine mogen, zullen ze verhuizen naar een ander reservaat, GRACE (Gorilla Conservation and Rehabilitation Education Center) in Congo. Daar leven nu twaalf andere oostelijke laaglandgorillawezen verblijven die uit een soortgelijke situatie komen. “Gorilla’s zijn erg sociale dieren en zullen niet alleen aan de wilde natuur worden blootgesteld”, vertelt Juan Carlos Bonilla, de vicepresident van Dian Fossey Forilla Fund International, dat GRACE bestuurt. “Omdat het erg moeilijk kan zijn om gorilla’s die zijn gewend aan mensen te plaatsen in bestaande families van wilde gorilla’s, worden ze geïntegreerd als nieuwe familiegroepen. Op die manier kunnen ze uiteindelijk worden vrijgelaten als een of meerdere groepen in de bossen in het oosten van Congo, waar ze oorspronkelijk vandaan komen.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten