lezen In het wild

Freek Vonk gewond door haaienbeet

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Bioloog Freek Vonk is bij een duikexpeditie op de Bahama's gebeten door een Caribische rifhaai. Hij is direct overgebracht naar een ziekenhuis in Miami, waar zijn arm op meer dan honderd plaatsen is gehecht, meldt Vonk op Facebook.

Datum
Auteur
Pancras Dijk
Fotograaf
Facebook Freek Vonk

Vonk was voor televisieopnamen op Bimini, dat bekendstaat als haaienparadijs. “Een van de haaien heeft een vergissing gemaakt en nam een grote hap uit mijn rechterbovenarm”, schrijft Vonk. “Ik wist direct: dit is foute boel.” Hij werd terug naar de kust gebracht, waarna een traumahelikopter van de US Coast Guard Vonk naar een ziekenhuis in Miami in de Amerikaanse staat Florida bracht. In een drie uur durende operatie onder volledige narcose is de wond weer dichtgemaakt. Volgens Vonk zijn er geen vitale delen geraakt en zijn de pezen en spieren in de getroffen arm grotendeels in orde. “Ik kan mijn hand, vingers, en mijn arm normaal bewegen.”

Vonk benadrukt dat het ongeluk het gevolg is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Hij was op pad met Sharklab, een gerenommeerd duikbedrijf op de Bahama's. Caribische rifhaaien staan bovendien te boek als ongevaarlijk voor mensen.

Potentiële prooi 

Bioloog en haaienkenner Guido Leurs kent de vermoedelijke plek waar Vonk is gebeten. “Het is een rots op een paar honderd meter van Bimini vandaan. Caribische rifhaaien worden er bijgevoerd. Als je er aan komt varen, dan komen er gemiddeld zo'n twaalf haaien automatisch op de boot af en die verwachten te eten te krijgen,” zegt Leurs. Zelf zag Leurs een keer af van een duik op die plek, omdat de haaien al in zijn duikvinnen begonnen te bijten nog voor hij goed en wel in het water lag. “Dat is het risico wanneer haaien worden bijgevoerd.” Ook de onderlinge competitie speelt een rol. “Er zwemmen er zoveel rond, dat de haaien in een split second moeten besluiten of ze hun tanden al dan niet in een potentiële prooi zullen zetten – anders gaat een ander ermee vandoor.”

Van nature schuw

Irene Kingma, directeur van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging die zich inzet voor haaien en roggen, stelt dat duikbedrijven voor een dilemma staan. “Haaien zijn van nature schuw en ze laten zich niet gauw zien als er niet wordt bijgevoerd, maar juist dat bijvoeren brengt risico's met zich mee.” Er bestaan echter ook verantwoorde manieren van haaien lokken. “Je kunt ze chummen met een bait ball: dan lok je ze met de geur en het bloed van prooidieren, maar is er niets om in te happen:ze krijgen het aas niet te pakken.” Kingma wijst erop dat bijvoeren lang niet overal is toegestaan, maar dat handhaving een probleem is. “Daar gaat het vaak mis en daar wordt het gevaarlijk, want je verkeert in een ongecontroleerde situatie met potentieel gevaarlijke roofdieren.”

Dr. Freek Vonk werkte op Bimini aan een nieuw televisieprogramma over haaien. Hij is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan Naturalis en is daarnaast columnist voor onder meer National Geographic Magazine.  

Een Caribische rifhaai zwemt boven een rif bij het eiland St. Maarten. Foto: Guido Leurs.

 

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten