lezen Fotografie

Frans Lanting Award voor foto van dansende zeeleeuw

Bekijk Sluit

lezen Fotografie

Met een foto van een sierlijk poserende zeeleeuw heeft de Leidse onderwaterfotograaf Joost van Uffelen (zie foto hierboven) de Frans Lanting Award 2014 gewonnen.

Datum
Fotograaf
Diversen

De publieksprijs ging naar Benjamin van der Spek uit Terneuzen. De winnaars zijn woensdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma RTL Late Night. Voor de fotowedstrijd, die werd georganiseerd door National Geographic Magazine en het Wereld Natuur Fonds, werden in totaal circa vijfduizend foto’s ingezonden. De winnende beelden worden gepubliceerd in het decembernummer van het tijdschrift National Geographic, dat vanaf donderdag 27 november in de winkel ligt.

De vermaarde natuurfotograaf Frans Lanting, naamgever van de prijs en juryvoorzitter, zei dat de jury met het beeld van Van Uffelen voor een “schitterende foto” heeft gekozen, passend bij het thema van de wedstrijd: Waar zee en land elkaar raken. “Een zeeleeuwtje dat lijkt te poseren voor de fotograaf. Vaag op de achtergrond zie je nog meer zeeleeuwen. De foto brengt echt tot uitdrukking waarom de oceanen zo belangrijk zijn. Het is vrijheid, blijheid voor deze zeeleeuwen, maar wij moeten er wel voor zorgen dat ze een toekomst hebben in de oceanen.”

De jury kende de tweede prijs toe aan natuurfotograaf Rien van Veldhuizen uit Deventer. Hij stuurde een foto in van een kikker die door een bij wordt geplaagd. “Een bijzonder en verrassend beeld. Een fraaie eenheid van techniek en esthetiek”, aldus de jury. Van Veldhuizen heeft de foto gemaakt aan de rand van een vijver, waar hij uren doorbracht met observeren en fotograferen. “Als je openstaat voor natuur dan gaat er een wereld voor je open en die wil ik graag delen”, vertelt de fotograaf.

Tweedeprijs Frans Lanting Award

Tweede prijs: Look me in the eyes, Rien van Veldhuizen uit Deventer

De derde prijs is voor natuurfotograaf Menno van Duijn uit Rijnsburg, voor een foto van met olie besmeurde pinguïns. Een citaat uit het juryrapport: “Een geraffineerd patroon, goede belichting en een zorgvuldig gekozen uitsnede. De foto laat zien dat natuur ook op de meest afgelegen plekken wordt bedreigd.” Van Duijn heeft uren doorgebracht om de olieramp in beeld te brengen. “Het laat de impact zien waar zee, land en menselijke invloeden op de oceaan samenkomen.”

Derdeprijswinnaar Frans Lanting Award

Derde prijs: Pinguïns met olie op Tristan da Cunha van Menno van Duijn uit Rijnsburg

Maar liefst 2.001 van de ruim 15.000 publieksstemmen gingen naar de foto van Benjamin van der Spek uit Terneuzen. De Terneuzenaar maakte zijn foto, waarop een vrouw in de lucht springt tegen de achtergrond van een regenboog, op het eiland Kuredu op de Malediven. “Ik zag ’s ochtends tijdens een strandwandeling de dreigende lucht aankomen en er vormde zich een regenboog. Vervolgens vroeg ik mijn vriendin om te springen. Deze foto is het resultaat. Ik heb de foto vernoemd naar het lied 'A Brand New Day' uit The Wiz. Jeugdsentiment dat bij mij het gevoel van hoop en geluk versterkt. Net als deze foto.”

Publieksprijs Frans Lanting Award

Fotoworkshop in Oostvaardersplassen
De winnaars van de vakjury- en de publieksprijs hebben een exclusieve fotoworkshop van Frans Lanting in de Oostvaardersplassen gewonnen. Daarnaast krijgen ze begeleiding bij een fotoproject.

De Frans Lanting Award, een initiatief van National Geographic en het Wereld Natuur Fonds (WNF), is de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland en België. Uit bijna 5.000 inzendingen had de jury in oktober 25 foto’s genomineerd, waaruit het publiek zijn faboriet mocht kiezen.

In de jury zaten naast Lanting ook Aart Aarsbergen (hoofdredacteur National Geographic Magazine), Sacha de Boer (fotografe en oud-nieuwslezeres), Humberto Tan (talkshowhost) en André Kuipers (ESA-astronaut) Volgend jaar juni zal de Frans Lanting Award 2015 van start gaan.

De fotowedstrijd van National Geographic en WNF is een samenwerking met de wereldberoemde natuurfotograaf Frans Lanting. Door middel van zijn foto’s vertelt hij het verhaal van de aarde. Lanting vraagt op deze manier ook aandacht voor het behoud van onze bijzondere natuur. Lanting is sinds 2012 ambassadeur voor het Wereld Natuur Fonds. Vorig jaar ontving hij de Nederlandse National Geographic Honorary Award.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten