zien In het wild

Deze aan auto's likkende eland is op zoek naar zout

Bekijk Sluit

zien In het wild

Een gigantische eland die opeens je auto in alle rust komt aflikken - het overkomt niet iedereen. Ze blijken het zout dat aan auto's kleeft erg smakelijk te vinden.

Datum
Auteur
National Geographic
Fotograaf
Theresa Melan


Melan kwam de eland tegen toen ze met haar man door het Peter Lougheed Provincial Park in Alberta, Canada reed. De elandpopulatie hier wordt steeds kleiner en in de lange tijd dat Melan er woont, heeft ze slechts vier elanden gezien. “Het was ongelofelijk,” zegt Melan. “Hoe dichter hij bij de auto kwam, hoe groter hij werd - en ze zijn gigantisch! Het was een ‘oh mijn god’ momentje.”

De regering waarschuwde een week eerder al voor de ‘likkende elanden’. Doordat zout steeds minder in hun dieet voorkomt, gaan ze er op een originele manier naar op zoek. Aan de voertuigen blijkt een goede hoeveelheid zout te plakken, waardoor de Canadese bevolking in de buurt van Alberta regelmatig verrast wordt door een aan auto's likkende eland. Het Alberta Park vraagt het aan te geven wanneer de elanden agressief worden. Een vrouwelijke eland weegt zo rond de vierhonderd kilo en een mannetjes eland kan wel zo'n vijfhonderd kilo zwaar worden. Die wil je dus niet boos krijgen!


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten