lezen Planeet aarde

Eerste zelfvoorzienend ecodorp van Nederland in aanbouw

Bekijk Sluit

lezen Planeet aarde

Een gemeenschap waar je al je water, voedsel en energie uit eigen huis en tuin haalt en nauwelijks meer naar de supermarkt hoeft: op dit moment wordt er nabij Almere een zelfvoorzienend ecodorp gebouwd. Het dorp moet in de herfst van dit jaar al af zijn.

Datum
Auteur
Marinka Wagemans
Fotograaf
Effekt / ReGen Villages

Verwacht wordt dat er in 2050 er zo’n tien miljard mensen zijn. De grondprijzen zullen zoals het er nu naar uit ziet alleen maar stijgen, terwijl de vraag naar voeding, water en energie ook zal toenemen. Om hier een oplossing voor te vinden, deed James Elrich, oprichter van het Amerikaanse vastgoedbedrijf ReGen Villages, onderzoek aan de Stanford University naar methoden waarmee je, zelfstandig, een woonwijk kan onderhouden.

Regeneratieve landbouw

Zo ontwierp hij met behulp van het Deense ontwerpbureau Effekt een compleet zelfvoorzienend ecodorp in Oosterwold, een gezamenlijk gebied van de gemeenten Almere en Zeewolde. De bedoeling is dat dit dorp de natuur herstelt door middel van verschillende technieken, zoals regeneratieve landbouw. Dat laatste houdt in dat landbouw de grond niet verarmt en uitput, maar juist versterkt. Het maakt gebruik van het natuurlijke herstel van ecosystemen (na bijvoorbeeld een droogte) en zou moeten zorgen voor meer biodiversiteit. De bodem blijft nauwelijks onbegroeid en de grond wordt amper omgeploegd.

Om het seizoen waarin planten en gewassen kunnen groeien te verlengen zullen de woningen omringd worden door glas. / Foto: Effekt / ReGen Villages
Ook wil Elrich gebruik maken van Aquaponics. Bij deze methode wordt het groenafval van huishoudens tot compost verwerkt en aan vee gevoerd – of aan soldaatvliegen. Deze vliegen worden gebruikt als visvoer, en de uitwerpselen van deze vissen bemesten het water dat naar groente en fruitgewassen wordt geleid. Mest van het vee wordt gebruikt om elektriciteit te genereren. Aquaponics zou een 100 procent biologische voedselproductie faciliteren en moet zorgen voor een verminderd watergebruik van 90 procent. Als al deze technieken werken zoals Ehlrich hoopt, zal het dorp meer voedsel en energie produceren dan het zelf nodig heeft. Het overschot kan worden verkocht. "Wanneer je genoeg van dit soort steden bouwt, kunnen we ons langzaam voorbereiden op de twee tot drie miljard mensen die we erbij krijgen," denkt Elrich. 

De woning

In totaal moet het dorp uit tweehonderd woningen bestaan, waarin zo'n zeshonderd mensen kunnen wonen. Deze huizen maken gebruik van energiebronnen als geothermie, zonne-energie en zonne-thermische energie, wind en biogas. Om het seizoen waarin planten en gewassen kunnen groeien te verlengen zullen de woningen worden omringd door glas. Het kost gemiddeld 300.000 euro om een huis aan te schaffen.

ReGen Villages heeft plannen om uit te breiden naar Duitsland, Belgïe, Zweden en Noorwegen. / Foto: Effekt / ReGen Villages
Elrich geeft toe dat men in het dorp niet volledig van de eigen voorzieningen kunnen gaan leven. Kabeltelevisie en internetverbinding moeten de bewoners nog ergens anders vandaan halen en ook voor kruiden en koffie zullen ze een uitstapje naar de supermarkt moeten overwegen. 

Als het ligt aan Ehlrich, die zelf ook in het dorpje nabij Almere gaat wonen, blijft het niet bij dit ecodorp. ReGen Villages heeft plannen om uit te breiden naar Duitsland, Belgïe, Zweden en Noorwegen. In de herfst van 2017 moet het dorp van ReGen Villages af zijn.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten