lezen Wij

Een dubbele dosis Egypte, deel 2

Bekijk Sluit

lezen Wij

Vanaf 18 november 2016 presenteert het Rijksmuseum van Oudheden maar liefst twee tentoonstellingen over Egypte. Naast de vernieuwde permanente opstelling, is er t/m 17 april ook een tijdelijke expositie, ‘Koninginnen van de Nijl’.

Datum
Auteur
Servaas Neijens
Fotograaf
RMO/Servaas Neijens

Tijdelijk: Koninginnen van de Nijl

De grote koninginnen van Egypte vormen het onderwerp van de bijzondere tijdelijke tentoonstelling die vanaf vandaag te zien is in het Leidse RMO. Tegelijk met deze tentoonstelling werd ook de nieuwe permanente afdeling Egypte van het museum geopend.

Koningin Ahmose Nefertari. Dit beschilderde houten beeldje werd gevonden in Deir el Medina en dateert uit de tijd van Ramses II, zo'n driehonderd jaar na haar dood
Als enige man in het Oude Egypte mocht de farao meerdere vrouwen hebben, dus het potentiële aantal koninginnen is enorm. Maar in de praktijk hadden de vrouwen, die bij elkaar in een harem woonden, allemaal een eigen plek in de hiërarchie. Echtgenote van de Koning was hun officiële titel, maar vanaf farao Sesostris III, was er ook een ‘Grote echtgenote van de Koning’ die in rang bovenaan stond. Alleen deze ‘Grote Koningin’ kreeg het recht haar naam in een cartouche te schrijven, net als de farao zelf. 
De naam van Nefertari weergegeven in een cartouche in haar graf in het Dal der Koninginnen
De tentoonstelling in Leiden gaat over deze ‘Grote koninginnen’ en dan in het bijzonder over die van het Nieuwe Rijk met klinkende namen als Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti, en Nefertari: zij waren niet alleen ‘vrouw van’, maar drukten ook hun eigen stempel op de geschiedenis en regeerden in enkele gevallen ook zelfstandig als farao. Ahmose Nefertari werd zelfs eeuwen na haar dood nog vereerd als godin. 
Koninginnen van de Nijl vertelt het leven van deze vorstinnen aan de hand van belangrijke gebeurtenissen uit hun leven, vanaf hun huwelijk met de farao, tot hun dood en begrafenis. Daarbij wordt in de tentoonstellingsarchitectuur gebruik gemaakt van die perioden uit hun leven. Zo is er een zaal die de sfeer van een harem oproept, en is er een kamer uit het graf van Nefertari nagebouwd op ware grootte. Sculpturen, graveringen, juwelen, papyri en gebruiksvoorwerpen vertellen soms een heel persoonlijke verhaal, zoals bijvoorbeeld de sandalen uit de grafuitrusting van Nefertari. Het Museo Egizio in Turijn gaf deze sandalen en talloze andere voorwerpen uit het graf van Koningin Nefertari (ca 1295-1250 v.Chr.) in bruikleen.
De Djed-zuil is een symbool dat bij Nefertari terugkomt in de vergulden amulet die in haar graf werd gevonden, maar ook op de schilderingen in haar graf. Het symbool wordt wel geïnterpreteerd als de (symbolische) ruggengraat van de god Horus.
Ook het verhaal van ‘gewone’ mensen wordt verteld, zoals de ambachtslieden uit het dorp Deir el Medina, die werkten aan de versiering van de koningsgraven. Van hen zijn aantekeningen bewaard gebleven die werden ingekrast op scherven, graffiti op muren, maar ook gebruiksvoorwerpen als hamers en bezems en meer luxe voorwerpen als papyri en houten (goden-)beeldjes.
Woonhuizen van de ambachtslieden in hun dorp Deir el Medina, op de westoever van Thebe (Luxor)
De tentoonstelling werd ingericht door gastcurator Olaf Kaper, hoogleraar egyptologie aan de Universteit Leiden, daarbij geassisteerd door research master-student Fania Kruijf.

Meer lezen over het oude Egypte? In een speciaal online dossier laten we de hoogtepunten zien van een van de roemrijkste beschavingen uit de geschiedenis. Meer geschiedenis? Zie het online dossier van NatGeo Historia.

Olaf Kaper (links) tijdens de opening van de expositie in gezelschap van minister Jet Bussemaker, Taher Ahmed Farahat, de Egyptische ambassadeur in Nederland, Fania Kruijf en direkteur Wim Weijland van het RMO


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten