zien In het wild

Drone spot walvissentrio in de Grote Oceaan

Bekijk Sluit

zien In het wild

Het paringsritueel van de grijze walvis is een bijzonder schouwspel. Niet één, maar twee mannetjes proberen een vrouwtje te verleiden. Mark Girardeau legde dit zeldzame tafereel vast met een drone.

Datum
Auteur
Sarah Gibbens / Kevin van Huët
Fotograaf
Mark Girardeau

Deelnemers aan een walvistocht eerder deze maand in Californië werden flink verrast toen ze niet twee, maar drie walvissen zagen paaien voor de kust van Californië. De zeezoogdieren zwommen om en rond elkaar, geflankeerd door een groep tuimelaars.

Volgens Christopher Fitzsimmons van het Scripps Institution of Oceonography is het paren in groepen van twee mannetjes en één vrouwtje bij grijze walvissen heel normaal. “Door om elkaar heen te rollen en draaien, raken de dieren vertrouwd met elkaar en tasten de mannetjes af of het vrouwtje klaar is om te paren,” zegt Fitzsimmons.

Eigenlijk is het ritueel een test voor het ‘echte’ paren. De mannetjes duwen hun potentiële partner in paringspositie, terwijl de vrouwtjes de lokroep soms wel dagen afhouden, zo blijkt ook uit de video. Terwijl één van de mannetjes het vrouwtje probeert te verleiden, draait ze haar rug naar hem toe, om aan te geven dat ze geen interesse heeft.

De draagtijd bij grijze walvissen is ongeveer dertien maanden; het zogen duurt nog eens een jaar. Vrouwtjes kiezen hun partner daarom zorgvuldig uit. Uiteindelijk wordt dat één van de twee mannetjes. Toch bestaat er geen concurrentiestrijd tussen de mannetjes. “Vaak helpen ze elkaar bij het draaien in de juiste positie,” zegt zeebioloog Carrie Newell. Volgens haar oefenen de walvissen soms ook buiten het paringsseizoen, terwijl vrouwtjes dan niet drachtig kunnen worden. “Walvissen zijn gevoelig en heel intelligent. Misschien paaien ze wel gewoon voor de lol,” voegt ze toe.

 

 

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten