lezen Nieuws

Doemdagklok een halve minuut vooruitgezet

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Het is tweeënhalve minuut voor middernacht. Dat maakten wetenschappers van het Bulletin of Atomic Scientists vanmiddag bekend tijdens het jaarlijkse verzetten van de Doemdagklok. Conclusie: een rampscenario komt steeds dichterbij.

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
GettyImages

De Doomsday Clock (Doemdagklok) ‘telt af’ naar middernacht – het symbool voor een totale catastrofe. Sinds 1947 bepalen experts van het in 1945 opgerichte Bulletin of Atomic Scientists elk jaar de status van onze planeet in vergelijking met het jaar ervoor, die ze vervolgens uitdrukken in een tijdstip. (Lees hier meer over de geschiedenis van de Doemdagklok). In 2016 bleef de klok ‘stilstaan’ op 23.57 uur, maar nu is hij verzet naar 23.57.30 uur. De veiligheid staat onder druk, en de internationale gemeenschap is er niet in geslaagd grip te krijgen op de voornaamste bedreigingen van de mensheid: klimaatverandering en kernwapens. 

Nucleaire veiligheid
Toen de Doemdagklok in 1947 werd opgericht was er op technologisch gebied één potentieel gevaar voor de wereld: kernwapens. Het Bulletin pleit voor het zo snel mogelijk terugdringen van de nucleaire wapenarsenalen, maar zegt in 2016 weinig aanknopingspunten te hebben gezien die daarop wijzen. Sterker nog: Donald Trump heeft meermaals aangegeven het nucleaire wapenarsenaal te willen uitbreiden.

En er is meer: Noord-Korea voerde twee nucleaire tests uit (in januari en september), en Kim Jong-un kondigde in zijn nieuwjaarstoespraak voor 2017 de proeflancering van een intercontinentale raket aan. 

Hoewel het Bulletin hoopvol is over de voorlopige uitwerking van de vorig jaar gesloten diplomatieke deal met Iran, dat het nucleaire programma zou terugschalen in ruil voor opheffing van sancties, is het nog niet geheel duidelijk of dat akkoord onder de regering van Donald Trump toekomst heeft. 

Klimaatverandering
Kernwapens vormen anno 2016 dus nog steeds een groot gevaar, maar het is niet meer de enige bedreiging. Klimaatverandering kan het leven op aarde fundamenteel veranderen, en 2016 was (opnieuw) het warmste jaar ooit gemeten. 

Niet geheel verrassend gaven de wetenschappers vandaag aan vooral bezorgd te zijn over de recente politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten. De verkiezing van Donald Trump lijkt slecht nieuws voor de naleving van het klimaatakkoord. “Het is van cruciaal belang dat de regering van president Trump accepteert dat klimaatverandering echt is”, aldus het Bulletin. “Een probleem kan niet worden opgelost als het niet wordt erkend.” 

Wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan hebben volgens de wetenschappers wisselende resultaten. Sommige landen zetten de eerste stappen richting het verwezenlijken van het klimaatakkoord van Parijs, en volgens het Bulletin zijn er signalen dat de mondiale uitstoot van broeikasgassen in 2016 niet is gestegen. 

Moderne technologiën
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA stelde onlangs dat Russische hackers hebben geprobeerd de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, ten faveure van Trump. Deze, en andere vormen van cybercriminaliteit – zoals het verspreiden van nepnieuws en het hacken van overheidssystemen – vormen een potentieel bedreiging voor de wereldvrede. Maar er zijn meer moderne ontwikkelingen waarover het Bulletin zich uitspreekt. Zorgelijk noemen ze bijvoorbeeld de ontwikkeling van de militaire inzet van artificial intelligence, autonome wapensystemen die ‘beslissingen’ kunnen maken zonder menselijk toezicht. 

En dan is er de ontwikkeling in de synthetische biologie. Met nieuwe genetische technieken, zoals CRISPR, kunnen we soorten voorgoed veranderen, maar er kleven ook risico’s aan. 

“De klok tikt, en een catastrofe dreigt”, aldus de ‘Atomic Scientists’. “Bewindslieden moeten het voortouw nemen en de mensheid van de rand van de afgrond zien weg te krijgen. En doen ze dat niet, dan moeten de burgers zelf het voortouw nemen.”

Het volledige statement van het Bulletin of the Atomic Scientists vind je hier

Bezoekers van de website van het Bulletin of Atomic Scientists konden de afgelopen dagen hun mening geven over het verzetten van de klok.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten