lezen Planeet aarde

Bekijk dit weekend een meteorenregen en een supermaan

Bekijk Sluit

lezen Planeet aarde

Vrijdagavond staat de Tauriden-meteorenzwerm garant voor een prachtig spektakel van vallende sterren. En komende maandag is de maan het grootst en staat hij het dichtst bij de aarde sinds lange tijd: een supermaan.

Datum
Auteur
Zoë de Goede
Fotograaf
Matt Cardy / Getty Images

11 november: Tauriden-meteorenzwerm

Vannacht en morgenochtend is de jaarlijks terugkerende Tauriden-meteorenzwerm op zijn hoogtepunt. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij geassocieerd wordt met het sterrenbeeld Stier. Je kunt het best vlak na middernacht die kant opkijken om glimpen van de voorbijrazende vuurballen op te vangen. De zwerm ontstaat als de waarde door een forse strook achtergelaten puin van de komeet Encke trekt. De meteoren komen met een snelheid van ongeveer 105 duizend kilometer per uur onze atmosfeer binnen, waarna ze vrijwel direct verbranden. Als het vanavond bewolkt is, probeer het dan en van de komende nachten zeker nog eens. De Tauridenmeteoren zijn na vandaag nog zeventien dagen zichtbaar aan de nachtelijke hemel.

14 november: Supermaan

Dit is de tweede supermaan van drie op een rij die we voor het einde van het jaar te zien krijgen – terwijl ze normaal om de dertien maanden verschijnen. Maar de maan die 14 november aan de nachtelijke hemel verschijnt is net iets specialer dan die vele anderen. Hij zal vanaf de aarde gezien namelijk de grootste supermaan zijn in zo’n zeventig jaar. En dat is nog niet alles, de maan zal pas op 25 november 2034 weer zo dichtbij staan. Volgens NASA is de maan die nacht 14 procent groter en 30 procent helderder dan een normale volle maan. De beste tijd om de maan te zien is vlak na zonsondergang. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten