lezen Wetenschap

Dit kun je in 2017 aan de hemel verwachten

Bekijk Sluit

lezen Wetenschap

Van de succesvolle afremmingsmanouevre van ruimtesonde Juno tot de mislukte landing van marslander Schiaparelli: 2016 was een memorabel ruimtejaar. Ook dit kalenderjaar kunnen we weer veel moois verwachten. Noteer in je agenda:

Datum
Auteur
Andrew Fazekas
Fotograaf
Babak Tafreshi, National Geographic Creative

2017 is het jaar van een totale zonsverduistering, die op 21 augustus ongetwijfeld veel toeristen naar de Verenigde Staten zal trekken. In Nederland en België kunnen we dit fenomeen – net als bijvoorbeeld de ringvormige zonsverduistering in februari – niet zien, maar er zijn alternatieven. In februari scheert een komeet langs de aarde, en later dit voorjaar zijn Jupiter en Mercurius waarneembaar. En natuurlijk kunnen we ook weer genieten van de bekende jaarlijkse meteorenregens.

Komeet 45P/11 februari
Als de omstandigheden goed zijn kun je op 11 februari zomaar een glimp vangen van de komeet 45P/Honda. Dit stuk ruimtepuin nadert de aarde dan tot een afstand van 12 miljoen kilometer, en 
is te zien in de sterrenbeelden Arend en Hercules. Volgens de site hemel.waarnemen.com is de komeet vanuit Nederland en België overigens al op 8 februari het best te zien. 

Ringvormige zonsverduistering/26 februari
Op een groot deel van het zuidelijk halfrond is op 26 februari een zogenoemde ringvormige zonsverduistering te zien. Dit fenomeen treedt op als de schijf van de maan te klein is om de hele zon te bedekken, en er aan de randen dus licht te zien blijft. De eclips begint in het zuidelijk deel van de Grote Oceaan, en is vervolgens ook in Zuid-Amerika en Afrika te zien.

Mercurius, Mars en de maan/29 maart
Wie op 29 maart tijd heeft naar de hemel te kijken kan een ‘hemelse driehoek’ zien waarbij Mars, Mercurius en de maan met elkaar in verband staan. Mercurius is dan bovendien op zijn helderst, en staat het hoger aan de hemel dan gewoonlijk. De kleinste planeet van ons zonnestelsel bevindt zich vaak in de schittering van de zon en is dan moeilijk te herkennen, maar zal eind maart verder van onze ster afstaan dan normaal. 

Jupiter naast de maan/10 april
Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel, is op 10 april te zien naast een volle maan. Beide hemellichamen verschijnen dan aan de oostelijke hemel, en Jupiter is bovendien helderder dan normaal. 

Totale zonsverduistering (Amerika)/21 augustus
Op 20 maart 2015 konden we in Nederland en België genieten van de grootste zonsverduistering van het decennium. Dit jaar is het fenomeen te zien in (een groot deel van) de Verenigde Staten. Naar verwachting zullen heel wat toeristen de oceaan oversteken om het schouwspel met eigen ogen te aanschouwen. Enigszins begrijpelijk, want voor de volgende zonsverduistering in ons regionen moeten we wachten tot 10 juni 2021.

Combinatie Venus-Jupiter/13 november
In de vroege ochtend van 13 november zullen Venus en Jupiter, twee van de helderste hemellichamen in ons luchtruim, zeer dicht bij elkaar staan. Een nadeel: ze staan relatief dicht bij de horizon en zullen door de ochtendschemering niet makkelijk te zien zijn. Het gebruik van een verrekijker of telescoop is aan te raden. 

Jaarlijkse meteorenzwermen/verschillende data
Natuurlijk kunnen we ook in 2017 weer genieten van verschillende meteorenzwermen. In het tweede deel van het jaar zien we onder meer de Perseïden, de Loeiden, de Orioniden en de Tauriden. Hierbij zullen, afhankelijk van de zwerm, tot tientallen meteoren per uur de atmosfeer van de aarde binnendringen. Spektakel gegarandeerd!


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten