lezen Wij

Dick Berlijn: ‘Alles wat met passie gebeurt, boeit me’

Bekijk Sluit

lezen Wij

Dick Berlijn was van 2005 tot 2008 Commandant der Strijdkrachten, Nederlands hoogste militair. Na zijn afzwaaien fietste hij naar Santiago de Compostela. Wij stelden hem negen vragen, waaronder: Ziet u de toekomst met hoop of vrees?

Datum
Auteur
Eric van Onna
Fotograaf
Merle Severy, National Geographic Creative

Wanneer ontroert de natuur u? 
Ik heb een tijdje zitting mogen hebben in de Raad van Toezicht van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Nog steeds kan ik er stil van worden als ik daar doorheen loop of fiets. Dat heb ik ook in de bergen. Daarnaast duik ik graag met mijn zoons. Die onderwaterwereld is een kant van de natuur die je niet elke dag ziet, maar die wel enorm betoverend is. Omdat de mens niet voor een vijand of jager aangezien wordt, kun je heel dichtbij komen. Het is een bijzondere ervaring om tussen vissen en andere dieren rond te zwemmen. Het is alsof je in formatie vliegt of zweeft. Die overweldigende schoonheid fascineert mij. 

Op welke plek in de natuur zou u nu willen zijn? 
Ik ben weleens in de woestijn geweest. De kleuren die je daar ziet, maken je stil. Maar het kunnen ook de Rocky Mountains zijn: de bergdorpen Banff of Jasper. Zo’n gigantische berg die je hele gezichtsveld vult. Ik word daar stil van. Ik voel mij er kleiner worden. Genieten, ja. 

Welk dier zou u willen zijn? 
Ik heb een achtergrond als F-16-piloot. Vliegen is schitterend. Je vrij kunnen bewegen, van boven een heel gebied kunnen overzien: geweldig. Het liefst was ik een zeearend. Lekker lang kunnen zweven zonder dat je steeds met je wieken hoeft te klapperen. 

Vakantie is pas leuk als je er hard voor hebt gewerkt.

Wat betekent schoonheid voor u? 
Muziek kan mijn ziel raken en me soms zelfs ontroeren. Net als veel leeftijdsgenoten heb ik als 17-jarige in een rhythm-and-bluesband gespeeld. Muziek maken zie ik ook als een manier van communiceren. Dat groepsgevoel is als twee danspartners die elkaar goed aanvoelen. Hartstocht. Alles wat met passie gebeurt, boeit. Zelfs als je leiding geeft aan een grote organisatie, dan moet je dat met passie doen. Nelson Mandela had geen grote gebaren nodig, maar wat hij deed, wat hij zei, kwam vanuit zijn hart en dat voelde je. Jacques Brel: wanneer hij zong, leek het uit zijn tenen te komen. Of Amália Rodrigues: zij zong alsof haar leven ervan afhing.

Foto: Sascha Schalkwijk.

Geeft overvloed u onbehagen?
Overvloed verveelt snel. Overvloed geeft sleur. Vakantie is pas leuk als je er hard voor hebt gewerkt. Ik ben een beetje ouderwets: alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed. 

Bent u een vulkaan, een gletsjer of een diepe oceaan?
Ik ben geen vulkaan en een gletsjer gaat mij te traag. Ik voel mij aangetrokken door de oceaan. Een oceaan is diep en herbergt zo onmetelijk veel soorten. Veel van die soorten kennen we nog niet eens. 

Welke reportage zou u willen maken voor National Geographic Magazine?
Ik zou graag een fotoreportage maken over BinnenMongolië. Die weidsheid van de vlakten en daarachter de Himalaya. Wanneer ik kijk naar de reportages die Floortje Dessing daar maakte, word ik stikjaloers. 

Zijn wij alleen in het heelal?
Waarom zou onze zon de enige zon zijn? Ik liep vroeger vaak met mijn hond ’s nachts in het donkere Friese landschap. Ik ben mij toen gaan verdiepen in die prachtige sterrenhemel. Ik heb zelfs geprobeerd om zelf een Newtontelescoop te bouwen. Ik kijk ook graag naar documentaires over buitenaards leven en ik luister met plezier naar wat mensen als Stephen Hawking daarover zeggen. 

Ziet u de toekomst met hoop of vrees? 
Ik denk dat het leven op aarde nog wel een tijdje voortduurt. Tegelijk maak ik mij ook wel zorgen over de wereld van nu. Wanneer ik denk aan wat er in bijvoorbeeld Oekraïne en in het Rusland van president Vladimir Poetin gebeurt, dan zie ik dat het de verkeerde kant opgaat. Maar ook op andere plekken in de wereld gaat het niet goed. Als het verleden ons lessen heeft geleerd, dan is het toch wel dat extreme standpunten ons niet echt verder zullen helpen. Uiteindelijk denk ik dat het op de hele lange termijn wel goed zal komen. Maar we hebben nog wel een paar uitdagingen voor ons liggen. 

Dick Berlijn (Amsterdam, 1950) was van 2005 tot 2008 Commandant der Strijdkrachten, Nederlands hoogste militair. Zijn loopbaan in de krijgsmacht begon eind jaren ’60 aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, waarna hij gevechtsvlieger bij de luchtmacht werd. Na zijn afzwaaien fietste hij naar Santiago de Compostela.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten