lezen Wij

Deze Nepalese trailrunner breekt met traditie en vindt haar eigen weg

Bekijk Sluit

lezen Wij

Mira Rai heeft een missie: Nepalese vrouwen helpen via sport. Ze werd door National Geographic uitgekozen als een van de tien Adventurers of the Year van 2017.

Datum
Auteur
Kate Siber / Zoë de Goede
Fotograaf
Jordi Saragossa

Twee jaar geleden ging de Nepalese loopster Mira Rai joggen in Shivapuri Nagarjun National Park. Terwijl ze over de heuvelige wegen rende ontmoette ze een paar andere joggers, met wie ze een tijdje mee rende. Ze vroegen haar een paar dagen later terug te komen. Voor een training, nam ze aan. Toen ze daar een paar dagen later stond realiseerde ze zich dat ze aan de start van een trail race stond – de Kathmandu West Valley Rim 50K.

Ze had nog nooit aan een trail race deelgenomen. Ze kwam uit een dorpje hoog in de bergen van Bhojpur, waar ze woonde met haar familie van veehoeders. In haar kindertijd rende ze achter geiten aan, verzamelde ze hout, droeg ze zakken rijst van twintig kilogram op haar schouders en trok ze door de bergen op zoek naar water. Ze droomde van een beter leven, maar in deze gebieden zijn er – zeker voor een meisje – weinig kansen.

“Over het algemeen zijn er geen kansen,” zegt Rai, die tot haar twaalfde naar school ging. “Toegang tot onderwijs is beperkt voor meisjes, vrouwen hebben nu eenmaal geen tijd om te studeren.”

Rai loopt de Coledale Horseshoe Fell Race in Keswick, Engeland, in April 2012. Foto: Jordi Saragossa

Toen Maoïstische rebellen op haar veertiende het dorp bereikten besloot ze zich bij hen te voegen. Daarop bracht ze twee jaar trainend door in de jungle van Nepal. Uiteindelijk ging ze weer naar huis, maar ze was te rusteloos om daar te blijven. Ze reisde naar Kathmandu om bij haar karateleraar van het kamp te gaan wonen, een paar races te lopen en werk te vinden. Maar ze had geen geluk. Net toen haar hoop en geld bijna op waren hoorde ze de startschot van haar eerste grote trail race.

In tegenstelling tot andere atleten had Rai geen eten, water of andere attributen bij. Ze had nog nooit zo ver gelopen, en was nog nooit zo uitgeput. Maar als enige vrouwelijke loopster bereikte ze de finish.

“De route die ze liep was verschrikkelijk moeilijk, en dat ze het op deze manier volbracht bewees dat ze iets speciaals heeft,” zegt Richard Bull, de Britse medeoprichter van een Trail Running Nepal – een organisatie die races opzet en Nepalese lopers steunt. Hij hielp Rai aan onderdak, eten, visa en kansen om te racen. Het daaropvolgende jaar overtrof zij alle verwachtingen. In 2015, na op het podium te hebben gestaan bij internationale races in Australië en Europa, werd ze tweede op de Skyrunning World Championships.

Rai loopt de Manaslu Trail Race in Nepal met Mount Manaslu, de achtste hoogste berg ter wereld, op de achtergrond. Foto: Richard Bull

In 2016 moest ze ze door een gescheurde kruisband een operatie ondergaan, waardoor ze niet meer kon lopen. In plaats daarvan besloot ze anderen aan te moedigen om ook hard te lopen. Ze organiseerde de eerste loopwedstrijd in haar thuisdorp. Ze gaf negentig paar loopschoenen aan kinderen die geen schoenen hebben en zamelde geld in via donoren, een pastaverkoop bij een loopwedstrijd in Italië en screenings van de film over haar leven, die finalist was van het Banff Mountain Film Festival.

Meer dan honderd lopers namen deel aan de festiviteiten in oktober en liepen de race in de droge heuvels van Bhojput. Rai keek toe terwijl de kleurrijke chaos van alle lopers, tussen de 15 en 35 jaar oud, hijgend de heuvels beklommen en grijnsden tijdens de afdalingen. Bij het zien van de lopers, met hun nieuwe hesjes die wapperden in de wind, leefde haar immer vrolijke gezicht helemaal op.

“Wat Mira heeft gedaan toont ons allemaal wat mogelijk is,” zegt Niraj Karki, een vriendin en kampioene bergbeklimmen. “Ze laat zien dat zelfs in de moeilijkste situaties geweldige dingen kunnen gebeuren als inspanning, doorzettingsvermogen en mensen samenkomen om kansen te creëren. En de kans die zij heeft gekregen wil ze doorgeven.”

Rai wint haar eerste internationale race bij het Sellaronda Trail Running in de Dolomieten in 2014. Foto: Bijan Tehranian

Al twaalf jaar lang kiest National Geographic jaarlijks de Adventurers of the Year. Ze zijn elk uitgekozen op uitzonderlijke prestaties in avontuurlijke sporten, conservatie, humanitaire acties en onderzoek. Mira Rai is een van de tien avonturiers die dit jaar verkozen werden, stem hier voor jouw favoriete avonturier voor 16 december 2016. De winnaar wordt in januari 2017 bekendgemaakt.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten