zien Planeet aarde

Deze man overleefde negen dagen in de jungle – dankzij apen

Bekijk Sluit

zien Planeet aarde

Nationaal park Madidi in het Boliviaanse Amazonegebied is geen plek waar je wil verdwalen. Het overkwam de Chileense toerist Maykool Coroseo Acuña, die pas na negen dagen werd teruggevonden. Acuña (25) kreeg naar eigen zeggen ‘hulp’ van een groep apen.

Datum
Auteur
Elizabeth Unger
Fotograaf
National Geographic

Acuña verdween aan de vooravond van een toeristische trektocht door het nationale park in het noordwesten van Bolivia plots van de aardbodem. Parkwachters merkten zijn vermissing snel op, maar een grootschalige zoekactie leverde niks op. Volgens inheemse medicijnmannen was zijn lichaam overgenomen door boze bosgeesten.

Uiteindelijk vonden de rangers de inmiddels uitgedroogde en flink vermagerde Chileen negen dagen later, op nog geen anderhalve kilometer afstand van het basiskamp. “Ik hoorde ’s avonds een onweerstaanbare stem uit het regenwoud”, liet Acuña weten. “Ik begon te rennen, en gooide daarbij mijn telefoon en zaklamp weg. Toen ik weer helder kon nadenken was ik verdwaald.” De Chileen kon naar eigen zeggen overleven door een groep apen te volgen, die regelmatig fruit achterlieten en hem naar naar water en een schuilplaats leidden.

Acuña’s verdwijning doet denken aan een vermissing uit 1981, toen de Israëlische toerist Yossi Ghinsberg werd misleid door een medereiziger en drie weken lang alleen in het Boliviaanse regenwoud – dezelfde regio als Acuña – doorbracht. Hij schreef de bestseller Back from Tuichi, waarover later dit jaar een film verschijnt. 

Het hele verhaal over de verdwijning van, en de zoektocht naar Acuña lees je hier.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten