lezen Wij

Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel

Bekijk Sluit

lezen Wij

Op een afgelegen plek aan zee bouwden de hartenvolgers een bijzonder thuis van klei, water en hout. In de ecologische dome, met uitzicht op de bergen en soms ook het dansende noorderlicht, maken ze nu hun dromen waar.

Datum
Auteur
Zoë de Goede
Fotograaf
Ingrid Hjertefølger

De familie Hjertefølger heeft zijn naam niet gestolen, het betekent namelijk hartenvolger. En dat is exact wat ze doen. “Ik heb altijd al bij de zee willen wonen”, vertelt Ingrid, mama van drie en hoogzwanger van een vierde hartenvolger in onderstaand filmpje.

Foto: Ingrid Hjertefølger

Daarom trok ze met haar familie naar een afgelegen plek aan de zee, duizend kilometer ten noorden van Oslo en gelegen binnen de noordpoolcirkel. Daar bouwden ze met behulp van vrienden en familie een huis van zand, water, klei en hout, dat beschermd wordt door een geodetische koepel.

Foto: Ingrid Hjertefølger

De ronde vorm van de koepel houdt de warmte vast en beschermt het huis tegen sterke winden en sneeuwbuien. Daarbij biedt het glas een prachtig zicht op de natuur, bestaande uit wouden, bergen, de zee, en regelmatig ook het dansende noorderlicht aan de hemel.

“We werkten ongeveer twee jaar aan de dome”, vertelt papa Hjertefølger, “het doet goed hier nu eindelijk te kunnen wonen. In dit huis hangt een soort kalmte die bijna tastbaar is.”

Foto: Ingrid Hjertefølger

Mama Ingrid verbouwt allerlei soorten groenten in het tuintje dat net als het huis beschermd wordt tegen felle windstoten, maar dankzij het glas veel zonlicht krijgt. Met glinsterende ogen laat ze een perfecte rode tomaat zien, en vertelt ze herhaaldelijk hoe gelukkig zoiets haar kan maken.  

Foto: Ingrid Hjertefølger.

“Ik geloof echt dat ik iets kan bijdragen aan de wereld om er een betere plaats van te maken. Door zo gelukkig en vrij te zijn als ik kan, en dat door te geven aan mijn kinderen. Ik laat ze hun eigen waarheid vinden, en leer hen dat het niet belangrijk is wat anderen denken.”

“Veel mensen keuren af wat ik doe, en wie ben ik om hen die waarheid af te nemen? Mijn dochter Julia gelooft sterk in een alternatief leven in het woud. Ze vertelt me over de elven die er zag. Ik zeg nooit dat het groene licht ook iets anders had kunnen zijn.”

Foto: Ingrid Hjertefølger

Intussen is een zesde hartenvolger geboren, en heeft de familie grote plannen voor de dome. Ze willen er workshops, yogalessen en concerten houden, en cabines bijbouwen voor retraites en zomerkampen. Meer informatie over de hartenvolgers vind je op hun website.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten