zien In het wild

Deze 10 dierenvideo's gingen viral in 2015

Bekijk Sluit

zien In het wild

In de laatste weken van het jaar blikken we natuurlijk graag even terug. Deze tien dierenvideo’s vielen afgelopen jaar wel erg op en gingen in de meeste gevallen al snel viral. Heb jij ze allemaal gezien?

Datum
Auteur
Brian Clark Howard / Susan Poeder
Fotograaf
National Geographic / YouTube

Als mens delen we deze planeet met honderdduizenden andere soorten. Velen daarvan zijn al uitgebreid bestudeerd. Toch is er nog een hoop wat we – van soms de bekendste soorten – niet weten. De technologische revolutie heeft daarnaast een lawine aan nieuwe opnamen opgeleverd van nog niet eerder vastgelegde, natuurlijke fenomenen.

Heel interessant en in sommige gevallen vermakelijk natuurlijk, maar de technische ontwikkelingen werpen ook ethische vragen op: hoe weten we of een video echt is en niet gemanipuleerd? Is de aanwezigheid van de filmer schadelijk voor de (natuurlijke) omgeving? Wordt het beschreven gedrag uit zijn verband gerukt, wat kan resulteren in misinformatie en angst? Lastige vragen om te beantwoorden, maar we doen ons uiterste best in onze verslaggeving door te verifiëren, meerdere standpunten te tonen, schade te voorkomen, zaken in een wetenschappelijke context te plaatsten en transparant te blijven.

Met dat in gedachten, blikken we terug op de populairste video’s van 2015. 

1. Mensen die hun kat laten schrikken met komkommers

Een vrij recente en een van de populairste video’s van het jaar: katten laten schrikken met komkommers. Sommige katten lijken niet te reageren op de sneaky geplaatste komkommers. Velen sprongen een paar meter in de lucht alsof ze bang waren voor een indringer.

Kattenexperts zeggen dat de dieren reageren met een natuurlijke defensieve impuls, net als wanneer ze worden geconfronteerd met een potentieel roofdier. De experts adviseren dan ook om dit niet op je kat uit te testen, om zo onnodige stress voor het arme beestje te voorkomen. Dit advies maakte een heftige discussie los onder onze lezers en online. 

2. Witte haaien omringen paddleboarders

Paddleboarders nabij een populair strand in Zuid-Californië namen een heel bijzondere ontmoeting op met een groep jonge grote witte haaien, afgelopen zomer. Op internet klonk kritiek dat de jongens naar de kust hadden moeten roeien uit het zicht van de haaien.

Haaienexperts vertelden ons dat de jonge haaien waarschijnlijk gewoon nieuwsgierig waren, maar niet gevaarlijk. Desalniettemin waarschuwde hij wel dat het beter is om de wilde dieren met rust te laten. 

3. Extreem grote witte haai gespot

Nog een populaire video van afgelopen zomer toont een zes meter lange grote witte haai. Deze video werd gemaakt door een bioloog en duiker in de buurt van Guadalupe, Mexico. De wetenschapper vermoedt dat de haai de grootste is die ooit werd gefilmd. Hoogstwaarschijnlijk is het dier zwanger, en dat is goed nieuws: na jarenlange daling van de populatie door overbevissing kan dit een indicatie zijn dat er sprake is van een langzaam herstel.  

4. Moederuil maakt korte metten met slang

In mei verscheen de video van een Texas-kerkuil die haar nest verdedigt tegen een slang. Het tafereel werd vastgelegd door een livecam van de Cornell Lab of Ornithology. Bird Cams-projectleider Charles Eldermire zei hierover het volgende: “Iedereen was onder de indruk van de reactie van de vrouwtjesuil, de daadkracht en nauwkeurigheid van haar directe aanval op de slang. Uiteraard waren we ook enorm opgelucht toen de slang werd verdreven uit de doos.” 

5. Oude circusleeuw voelt voor het eerst gras

Deze YouTube-video van mei toont een gepensioneerde leeuw genaamd Will, die voor het eerst gras voelt in een Braziliaanse opvang. Dertien jaar lang woonde hij bij een reizend circus en kwam amper uit zijn kooi. Ook was het voor de verzorgers overduidelijk dat er sprake was van mishandeling. In deze video zien we de uitgelaten Will in zijn nieuwe thuis, rollend en genietend in het groene gras. 

6. Moederkonijn in gevecht met slang

Nog een dier met een grenzeloze moederinstinct dat haar jongen beschermt tegen roofdieren. De opname werd geüpload in juni. Een floridakonijn gaat de strijd aan met een zwarte rattenslang. Een bioloog zegt dat het konijn probeerde de buik van de slang open te snijden. “Ineens zijn ze niet zo lief en schattig, of wel?” zegt Dana Krempels van de University of Miami.

7. Zweedse man wendt aanval van een beer af

In deze video van mei is te zien hoe een wandelaar in Zweden een naderende bruine beer wegjaagt. Dit doet hij door te gaan schreeuwen en zichzelf groter te maken. Volgens experts is dit een goed idee, net als het wandelen met een metgezel en het maken van geluid om verrassingen met gevaarlijke dieren te voorkomen. 

8. Kleurrijk spektakel: de karetschildpad is fluorescent

National Geographic-onderzoeker David Gruber ontdekte een biofluorescente zeeschildpad vlak bij de Salomonseilanden en deelde deze exclusieve video. Deze ernstig bedreigde karetschildpad gloeit rood en groen op en is het eerste reptiel dat wetenschappers hebben gezien dat biofluorescent is.

9. De octopus in de kokosnoot

Deze populaire video van afgelopen zomer zien we een octopus langzaam over de oceaanbodem sjokken met twee helften van een kokosnoot. Plotseling stopt hij, trekt ze samen en klimt naar binnen. Het leidde tot een debat tussen wetenschappers over het gebruik van dit voorwerp.   

10. Kat zit rustig op de rug van een neushoorn

In juli werden deze beelden vastgelegd van een genetkat die achterop springt bij een – zeldzame – zwarte neushoorn in de wildernis van Zuid-Afrika. Een bijzonder, maar niet geheel onverklaarbaar schouwspel, zo stelt Craig Sholley, vicevoorzitter van de African Wildlife Foundation. Door op de rug te springen van grote grazers kunnen ze de omgeving afspeuren naar hun prooi. 

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten