lezen Wetenschap

De mummie met een verrassing

Bekijk Sluit

lezen Wetenschap

Het was een grote verrassing voor conservator Lara Weiss van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden (RMO) toen zij de scans onder ogen kreeg van inventarisnummer AMM 16a: de mummie van een krokodil. Wat bleek?

Datum
Auteur
Servaas Neijens
Fotograaf
Scan: www.Interspectral.com; Foto: RMO, Leiden

De mummie bevatte niet twee dieren, zoals te zien op een eerdere scan uit 1996, maar uit twee grote en een kluwen zeer jonge dieren, die dicht opeengepakt zitten. Wat is er aan de hand? 

“Egyptenaren hadden vier verschillende redenen om dieren te mummificeren”, vertelt Weiss. Zo werden er mummies gemaakt van favoriete huisdieren of om te dienen als voedsel in het hiernamaals. Ook werden mummies gemaakt van heilige dieren, zoals de apis-stieren die werden bijgezet in het Serapeum in Saqqara. En er zijn talloze votiefmummies die dienden als offergaven. “Het is moeilijk met zekerheid te zeggen tot welke groep deze mummie behoorde,” zegt Weiss, “ze lijkt wat groot voor een votiefmummie. Bovendien is over de context van deze vondst heel weinig bekend.” Toch heeft Weiss wel een mogelijke verklaring. Zo kan de Leidse ‘reuzen’krokodil zijn samengesteld uit meerdere exemplaren en de baby’s in een poging drie generaties samen te smelten in een kosmische cirkel van verjonging. “Regeneratie is een favoriet thema van de oude Egyptenaren.” 

De mummie en vele andere topstukken zijn te zien op de nieuw ingerichte permanente Egyptezalen in het RMO, die op 18 november werden geopend. Meer weten? Lees dan de serie ‘Een dubbele dosis Egypte’, deel 1 en deel 2.

Hoofdfoto: De krokodillenmummie (en de mummie van de priester Anchhor) werden gescand door het Zweedse bedrijf Interspectral. Met speciale software zijn de mummies laagje voor laagje te bekijken in het RMO.
Inventarisnummer AMM 16a is sinds 1828 in Leiden. Mummie, linnen, hout en riet; lengte 314 cm; ca. 500 v.Chr-300 n.Chr.

Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten