lezen Wij

De familieboom van de citrusvrucht

Bekijk Sluit

lezen Wij

Wetenschappers hebben genetisch onderzoek gedaan om de geschiedenis van het geslacht Citrus in kaart te brengen.

Datum
Auteur
Daniel Stone
Fotograaf
Monica Serrano, NGM

Citrusvruchten zijn een geval apart. Geen enkel ander fruitgeslacht heeft zo’n ingewikkelde stamboom. In de loop van de tijd ontstonden door kruising talloze varianten, en dat op basis van maar drie ‘oersoorten’: Citrus medica (citroen), Citrus maxima (pompelmoes) en Citrus recticulata (mandarijn), elk afkomstig uit Zuid- en Oost-Azië. Nieuw onderzoek naar aanleiding van de vondst van fossiele resten van citrusvruchtbladeren uit het Laat-Mioceen, ruwweg zeven miljoen jaar geleden, moet nu duidelijkheid scheppen over de complexe evolutie van het geslacht Citrus.

“Citrusvruchten hebben iets fascinerends, absurds en zelfs sexy’s”, zegt pomoloog David Karp, wiens onderzoek aan de basis ligt van de illustraties rechts. Citrusvruchten zijn buitengewoon vatbaar voor genetische verandering, en op natuurlijke wijze of door menselijk handelen kunnen gemakkelijk nieuwe soorten ontstaan. Resultaten hiervan zijn onder meer de sinaasappel en limoen. De grapefruit is een menselijke vinding en nog geen drie eeuwen oud. 

De sinaasappel wordt nu bedreigd door de bacteriële ziekte huanglongbing, waardoor de vrucht groen kleurt of gele vlekken krijgt. Telers in 33 landen zijn erdoor getroffen. Maar hiermee is het citrusras zeker niet in gevaar, aldus citruskenner en geneticus Fred Gmitter. Hij denkt dat het aantal gecultiveerde soorten nog zal toenemen, zoals mandarijnachtige vruchten die zoeter zijn dan de huidige varianten, geen pitjes hebben en gemakkelijker zijn om te pellen. “Citrusvruchten zijn erg veerkrachtig”, zegt Gmitter. “In de nabije toekomst zul je nog genoeg verrassende variaties tegenkomen.” De familieboom van Citrus zal dus alleen maar verder uitdijen. 

Wetenschappers hebben genetisch onderzoek gedaan om de geschiedenis van het geslacht Citrus in kaart te brengen.

* Wetenschappers zijn het niet eens of Kumquat tot het geslacht Citrus behoort.
** De meeste ‘zuivere’ mandarijnen hebben ook pompelmoesgenen.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten