lezen In het wild

De Chinese ivoormarkt in een notendop

Bekijk Sluit

lezen In het wild

China kondigde vorige week aan de binnenlandse handel in ivoor tegen het eind van 2017 in de ban te doen. Een grote stap in een land waar ivoorhandel van oudsher aan de orde van de dag is.

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
Brent Stirton, National Geographic Creative

In 1989 stelde Cites, de organisatie die toezicht houdt op de handel in wilde dieren- en plantensoorten, een internationaal verbod in op de handel op ivoor. De ban bleek allesbehalve het gewenste effect te hebben, en de laatste jaren namen de stroperijcijfers alsmaar toe. Onlangs berichtten we dat het aantal Afrikaanse olifanten tussen 2007 en 2014 met 30 procent zou zijn gedaald.

Veel van hun ivoor komt uiteindelijk in China terecht, ’s werelds grootste importeur. Net als in sommige andere landen is binnenlandse handel in ivoor in China nog legaal. Het land telt 34 geregistreerde ivoorbewerkingsbedrijven en 130 winkels die ivoor mogen verkopen. Maar volgens critici speelt de legale handel ook de illegale handel in de kaart. Daarom stemden de leden op de driejaarlijkse Cites-conferentie in Johannesburg afgelopen najaar voor een wereldwijde ban op de binnenlandse handel van ivoor. China lijkt daaraan nu gehoor te geven.

In 2008 verleende Cites toestemming aan China om eenmalig 62 ton ivoor te importeren, met als doel een strak gereguleerde markt te creëren. Het werkte averechts, en leidde juist tot een grotere vraag naar ivoor. Onlangs bleek dat ongeveer 90 procent van het olifantenivoor dat was onderschept afkomstig was van olifanten die uiterlijk drie jaar voor inbeslagname waren gedood.

In China gaat ivoorbewerking al duizenden jaren terug. Foto: Brent Stirton, National Geographic Creative.

In China gaat ivoorbewerking al drieduizend jaar terug, en dus is die lastig aan banden te leggen. Afgaande op de nieuwe aankondiging zullen de vergunningen tussen maart en het einde van 2017 geleidelijk worden ingetrokken, om ivoorbewerkers enigszins de tijd te geven met andere materialen te gaan werken. Een langere overbruggingsperiode zou de kans op grootschalige ivooropslag vergroten, met meer stroperij (vanwege hogere prijzen) als gevolg.  

Overigens kondigde ook de regering van Hongkong afgelopen week aan de ivoormarkt uiterlijk in 2021 te sluiten. In het nieuwe plan – we schreven eerder hierover – wordt beschreven dat handelaren vijf jaar (tot eind 2021) de tijd krijgen hun legale ivoorvoorraden in de ban te doen. Hongkong is een belangrijk doorvoerland, waarvandaan veel ivoor richting het Chinese vasteland wordt doorgesluisd. “Hopelijk leidt de planning van China ertoe dat Hong Kong de streefdatum van 2021 ook naar voren haalt”, zegt Sue Lieberman, onderdirecteur internationaal beleid bij de ngo Wildlife Conservation Society.

Alle berichtgeving omtrent ivoorhandel is te lezen in het dossier ‘Ivoorhandel: tand om tand.’


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten