lezen Nieuws

Boyan Slat zet nieuwe stap richting plasticvrije oceaan

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Het project van de Nederlander Boyan Slat, dat als doel heeft de oceanen weer plasticvrij te maken, gaat een nieuwe fase in. Slat presenteerde vandaag in Scheveningen een testmodel dat het komende jaar vlak buiten onze kust komt te liggen.

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
Paul van Beem

Kan een zuiveringsinstallatie een jaar lang overleven op zee? Dat is wat Boyan Slat (21) en the Ocean Cleanup het komende jaar gaan testen met het North Sea-prototype, een schaalmodel van een installatie die in 2020 plastic uit de Grote Oceaan moet gaan verwijderen. Het gevaarte ligt nu nog in de haven van Scheveningen, maar zal later deze week 23 kilometer uit de Zuid-Hollandse kust worden geplaatst en daar een jaar blijven liggen. 

Slat sprak vandaag in Scheveningen over deze nieuwe stap richting een plasticvrije oceaan. Het doel is niet zozeer om in een jaar tijd zo veel mogelijk plastic uit de Noordzee te vissen (al zal er wellicht wel wat afval worden verzameld), maar vooral om de effecten van stromingen en golven op de drijvende barrières te testen. Dit zijn lange ‘armen’ die het plastic naar een platform in zee moeten voeren. Hoe houden zij zich onder zware (weers)omstandigheden?

De installatie in de Noordzee is een miniversie van het model dat anno 2020 in de Grote Oceaan, tussen de Verenigde Staten en Hawaï, moet verschijnen. De lengte bedraagt nu honderd meter, terwijl Slat uiteindelijk naar honderd kilometer lange barrières streeft. Armen die zich anderhalve meter onder én boven het water bevinden, om zo veel mogelijk soorten plastic op te kunnen vangen. Naar schatting bevindt zich in de Great Pacific Garbage Patch in de Grote Oceaan een derde van al het plastic in de oceanen. Vorig jaar werd het gebied geanalyseerd, en werd duidelijk dat de plasticsoep hier nog groter is dan gedacht.  

Foto: Erwin Zwart/The Ocean Cleanup.

‘Wijze tussenstap’

Zoals je wellicht weet maakt the Ocean Cleanup gebruik van natuurlijke oceaanstromen die het plastic uit zichzelf op bepaalde locaties samenbrengen. Toen we Slat vorig jaar spraken vertelde hij dat het weinig zin heeft een installatie in de Noordzee te leggen, vanwege de ongunstige stromingen die het plastic hier níet naartoe voeren. Het plan was om rond deze tijd de eerste zuiveringsinstallatie te gaan testen in de wateren voor de kust van Tsushima, een eiland tussen Japan en Zuid-Korea. Een model op sterkte testen kan hier echter wél prima. “Sterker nog”, zegt Slat, “de gevolgen van een storm voor de installatie zijn hier groter dan tijdens een uitzonderlijk zware storm in de Grote Oceaan. Als hij hier overleeft, kan hij overal liggen.” Slat, de jongste winnaar ooit van de VN-milieuprijs, schat de kans dat het gevaarte bezwijkt op zo’n 30 procent. 

De installatie bij Tsushima komt er, maar met het North Sea-prototype is dus een tussenstap in het jarenlange traject ingepast. De test van een eerste operationele pilot voor de Japanse kust is uitgesteld naar de tweede helft van 2017. “De barrière is een kritisch punt van de installatie, en dus is het een wijze stap om die eerst zorgvuldig te testen voordat we de volgende fase ingaan.” Sensoren zullen de belasting van en de beweging van het systeem continu registreren.

Ook staatssecretaris van infrastructuur en milieu Sharon Dijksma woonde de presentatie bij. Ze kondigde aan in november samen met Slat en premier Rutte naar Indonesië af te reizen, onder meer om te spreken over het bestrijden van de plasticsoep in Zuidoost-Azië. “Eigenlijk hebben we een heel leger aan Boyans nodig”, aldus Dijksma. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten