lezen In het wild

Bouw nieuwe Thaise tijgerattractie nadert voltooiing

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Negen maanden geleden werden 137 tijgers uit de beruchte Tiger Temple in Thailand geëvacueerd. Het onderzoek is nog altijd gaande, maar in de buurt nadert de bouw van een nieuwe dierentuin die tot vijfhonderd tijgers kan huisvesten zijn voltooiing.

Datum
Auteur
Sharon Guynup/redactie: Paul van Beem
Fotograaf
Dario Pignatelli, GettyImages

Begin 2016 bleek de Tiger Temple in Thailand, een populaire toeristische attractie, betrokken bij de illegale handel in tijgers. NatGeo-journalist Sharon Guynup legde de feiten op tafel, een onderzoek waarover we een drieluik publiceerden. Een paar maanden later, twee dagen nadat was begonnen met de evacuatie van de tijgers uit de tempel, werden veertig dode tijgerwelpen gevonden in het complex. Uit DNA-analyse bleek dat een aantal van deze dieren géén nakomeling was van een tijger uit de tempel. Hét bewijs van dierenhandel, aldus onderzoekers. Deze welpen waren óf buiten het klooster geboren, óf hun ouders waren later verhandeld.

Terwijl het onderzoek naar de Tiger Temple nog altijd gaande is, is de opening van een nieuwe dierentuin aanstaande. In april 2016 ontving Tiger Temple Co. Ltd. een dierentuinlicentie voor de bouw van een nieuwe tijgerattractie op een steenworp afstand van de Tiger Temple. Omdat de betrokkenen nog niet veroordeeld zijn – het is in het boeddhistische Thailand lastig monniken te vervolgen –, is die licentie nog steeds geldig. In december werd al geprobeerd 105 tijgers over te nemen van de Mali-Salika Zoo, een Thais fokcentrum voor tijgers dat binnenkort dichtgaat. 

Omdat het complex nog niet af is, is die aanvraag vooralsnog geweigerd, maar volgens deskundigen is dit een kwestie van tijd. “De overheid heeft geen faciliteiten om de tijgers elders te huisvesten en deze onderneming doet zich voor als hun ‘redder’”, zegt de Nederlander Edwin Wiek, oprichter van Wildlife Friends Foundation Thailand. Afgelopen maand werd de ondernemingsnaam gewijzigd naar Gold Tiger Co. Ltd, mogelijk om de associatie met de eerdere schandalen weg te nemen. Toeristenbureaus adverteren inmiddels alweer met tijgersafari’s. 

Deze tijgers voeren een show op voor toeristen bij de Tiger Temple. Bezoekers kunnen de dieren voeren en gaan met ze op de foto. Met de attractie verdient de tempel naar schatting zo’n drie miljoen dollar per jaar. Foto: Steve Winter, National Geographic.

Fokcentra voor illegale handel

In Thailand leven naar schatting 2500 tijgers (ter vergelijking: in China zijn dit er tenminste vijfduizend) in meer dan dertig legale fokcentra. “Tijgers planten zich goed voort in gevangenschap”, zegt John Baker, directeur van de ngo WildAid. Hij stelt echter ook vast dat tijgers uit Zuidoost-Aziatische fokcentra regelmatig eindigen in illegale handelsnetwerken. Cijfers uit een rapport van TRAFFIC bevestigen dit: in 2000 kwam 2 procent van de in beslag genomen illegaal verhandelde tijgers uit gevangenschap, in 2015 was dat 30 procent. De huid, botten, tanden en klauwen van tijgers zijn zeer gewild op de zwarte markt.

Vanwege dergelijke cijfers, in combinatie met de gebeurtenissen in de Tiger Temple, zijn tegenstanders bezorgd dat de nieuwe dierentuin – die 500 tijgers zou kunnen huisvesten – dieren gaat fokken voor de illegale handel. “We zijn bang dat er weer tijgers zullen verdwijnen”, zegt Sybelle Foxcroft van de non-profitorganisatie Cee4life, auteur van het ‘Tiger Temple Report’. “Waarom zou dit ‘nieuwe’ bedrijf zich wel aan de bestaande wetten zal houden?” 

Links: autoriteiten vond in juni 2016 onder meer twintig dode tijgerwelpen op sterk water in het complex. Foto: Molly Ferrill. Rechts: De plaatselijke autoriteiten vonden bij dezelfde inval veertig dode tijgerwelpen in een vriezer. Uit DNA-analyse bleek dat een aantal van deze dieren géén nakomeling was van een tijger uit de tempel. Foto: Dario Pignateli, Getty.

DNA-databank voor tijgers

De opening van de nieuwe tijgerattractie lijkt een kwestie van tijd, al kan de veroordeling van een betrokkene een reden zijn de licentie – in principe geldig tot het voorjaar van 2021 – voortijdig in te trekken. Volgens Soontorn Chaiwata, uitvoerende directeur van het Thaise Ministerie van Nationale Parken en Conservatie, lopen er momenteel zeven zaken in het onderzoek naar de Tiger Temple. “De meeste gaan over het ongeoorloofde bezit van beschermde en bedreigde diersoorten zonder vergunning”, zegt hij. 

Volgens wildlife-experts is er ook reden tot optimisme. De gebeurtenissen in de Tiger Temple zouden de Thaise autoriteiten hebben wakkergeschud. Er wordt gewerkt aan nieuwe, strengere wetten aangaande het houden van dieren in gevangenschap. Daarnaast ontwikkelt men een DNA-databank voor alle in gevangenschap levende tijgers, met als doel uiteindelijk ook de wilde tijgers hierin op te nemen. 

Onlangs verscheen op de site van de Yale School of Forestry & Environmental Studies een verhaal van Guynup waarin ze dieper in gaat op de tijgerstroperij in een andere Aziatisch land: India. Daar werden in 2016 ten minste vijftig tijger gestroopt: een aantal dat in sinds 2001 niet zo hoog is geweest. Er leven naar schatting nog zo’n 3800 exemplaren in het wild. Meer dan de helft daarvan leeft in India.

Phra Acham Phoosit (Chan) Kanthitharo is de abt van de Tiger Temple. op deze foto speelt hij met twee tijgerwelpjes. Het nieuwe rapport suggereert dat het klooster de tijgers “razendsnel fokt”. Foto: Steve Winter, National Geographic.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten