lezen Planeet aarde

Australisch strand bedolven onder kwallen

Bekijk Sluit

lezen Planeet aarde

Het is een bizar gezicht: een Australisch strand dat schuilgaat onder een gigantisch tapijt van kwallen.

Datum
Auteur
Marinka Wagemans
Fotograaf
Charlotte Lawson

Deception Bay in Queensland in Australië zag afgelopen week een invasie aan blauwe haarkwallen. Bewoonster Charlotte Lawson legde het vast. “Er lagen er zo veel, het leek net op bubbeltjesplastic,” vertelde ze tegen de Brisbane Times.

Er zijn vaker meldingen van kwallen die massaal aanspoelen, zegt mariene bioloog Inez Flameling. “Er kunnen diverse een oorzaken een rol spelen, en welke dit hier precies zijn durf ik niet te zeggen,” zegt ze. Kwallen zijn geen actief bewegende dieren en drijven daarom met de stroming mee, dus als er aflandige wind is en het oppervlaktewater wordt weggeblazen, komt dieper water langs het strand naar boven en voert de kwallen mee. Zo spoelen ze vervolgens aan. “Dat gebeurt ook langs de kust bij oostenwind,” vervolgt Flameling. 

"Er lagen er zo veel, het leek wel bubbeltjesplastic." / Foto: Charlotte Lawson

Een week na de stranding van de blauwe haarkwallen, die onder de familie van de 'schijfkwallen vallen, verscheen er een bericht over de massale stranding van kubuskwallen op Broome's Cable Beach, ook in Australië. Kubuskwallen zijn een stuk gevaarlijker dan schijfkwallen: ze behoren tot de giftigste dieren ter wereld. Ook deze stranding is niet compleet verklaard. “Het feit dat ze in zulke grote getalen aanspoelen kan te maken hebben met de opwarming van het zeewater, waardoor kwallen zich sneller voortplanten,” zegt Flameling. “Of met vervuiling of visserij, waardoor natuurlijke evenwichten kunnen verschuiven met hetzelfde gevolg.”

Blauwe haarkwallen - of de catostylus mosaicus - komen ook in de Noordzee voor. Ze kunnen steken en zijn dus licht giftig, maar zijn voor mensen niet gevaarlijk. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten