lezen Planeet aarde

'Alleen reservaten kunnen mediterraan zeeleven redden'

Bekijk Sluit

lezen Planeet aarde

Alleen met volledig beschermde reservaten is het zeeleven in de Middellandse Zee nog te redden.

Datum
Auteur
Lisa Brouwer
Fotograaf
Enric Sala

Dat stelt National Geographic Explorer-in-Residence Enric Sala, die er drie jaar lang de stand van het zeeleven onderzocht. Zijn studie is onlangs in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE gepubliceerd. De resultaten van het onderzoek zijn ongekend, nooit eerder is het mediterrane zeeleven zo grondig onderzocht.

Eeuwen van overbevissing hebben eens gezonde ecosystemen in de Middellandse Zee veranderd in kale plekken, zo concludeert het onderzoek. De wetenschappers kwamen de gezondste plaatsen tegen in zeereservaten. De biomassa is hier vijf tot tien keer zo groot als in gebieden waar wel mag worden gevist. Delen in de zee die worden 'beschermd', maar waar sommige soorten bevissing toch zijn toegestaan, zijn er niet beter aan toe dan zeegebieden die niet worden beschermd. Voor herstel van het zeeleven in de Middellandse Zee zijn dus volledig beschermde reservaten nodig, stelt Sala in zijn publicatie. "We troffen een enorm contrast aan. In reservaten in Spanje en Italië vonden we de grootste biomassa van vissen", aldus Sala. "Helaas waren de wateren rond Griekenland en Turkije kaal."

De mate waarin de gebieden worden beschermd is de belangrijkste factor voor de biomassa van het zeeleven. Maar de kwaliteit van algenbossen blijkt ook van betekenis te zijn. Het herstel van deze wouden duurt langer dan het herstel van de vispopulatie. "Het is alsof je een stuk land beschermt waar de vogels eerder terugkomen dan de bomen", zegt Sala.

Ondanks de slechte staat van het zeeleven in de Middellandse Zee, zijn de resultaten volgens de marien ecoloog hoopgevend. "De reservaten hebben heel goed gewerkt in de Middellandse Zee. Dat effect kunnen ze overal hebben." De uitkomst van het onderzoek komt ongeveer een jaar na een reportage over de Middellandse Zee in National Geographic Magazine (maart 2011). Toen al zag Sala de beschermde zeereservaten als enige oplossing, die ook voor de visserij gunstig uit kan pakken. Een zeereservaat levert al na een paar jaar zoveel vis op, dat een deel daarvan uitzwermt naar de omgeving en de commerciële visvoorraad versterkt. Daarnaast kan een mooi ecosysteem flink wat toerismeopbrengsten opleveren. "Je kunt de reservaten zien als een bankrekening: het kapitaal dat erop staat, laten we ongemoeid, en we leven alleen van de rente".


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten