lezen In het wild

Aantal Afrikaanse olifanten met 30 procent afgenomen

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Het aantal Afrikaanse olifanten is tussen 2007 en 2014 met ongeveer 30 procent gedaald, blijkt uit een nieuwe telling. Er zouden in totaal nog ruim 350.000 olifanten op het continent leven.

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
Frans Lanting, National Geographic Creative

De Great Elephant Census is een grootschalig project waarbij de olifantenpopulaties in achttien Afrikaanse landen zijn geobserveerd. De resultaten verschenen gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift PeerJ. Bijna drie jaar lang telden waarnemers – onder leiding van de ngo Elephant Without Borders – in laagvliegende vliegtuigen het aantal olifanten in Afrika. Omdat bosolifanten, die leven in Centraal en West-Afrika, vanuit de lucht moeilijk zijn waar te nemen, zijn zij niet in de telling opgenomen. Ook die soort wordt echter bedreigd.

Van vijftien van de geobserveerde landen was de eerder gemeten populatieomvang bekend, en aan de hand van die informatie concludeert men dat er in 2014 144.000 wilde olifanten minder waren dan in 2007. Naar schatting worden jaarlijks 27.000 olifanten geslacht, veelal omwille van hun ivoor.

De karkassen van gestroopte olifanten, zoals die door stropers zijn achtergelaten in nationaal park Bouba Ndjidah in Kameroen. In het hele land zijn slechts 148 olifanten geteld. Brent Stilton, National Geographic Creative. 

Regionale hotspots

De populatie Afrikaanse olifanten slinkt zienderogen, maar niet overal even snel. Zo berichtte NatGeoNL onlangs al over ‘Angola: de nieuwe hotspot voor olifantenstroperij’, maar legden we anderzijds uit waarom de populatie in Oeganda wél toeneemt. En hoewel er ook positieve signalen klinken uit Zuid-Afrika en delen van Malawi en Kenia, laten de meeste landen een gestage daling zien. Die is het sterkst in Tanzania en Mozambique, waar in vijf jaar tijd 73.000 olifanten minder werden waargenomen. 

Andere schokkende cijfers komen uit Kameroen, waar slechts 148 olifanten én veel karkassen werden geteld. En in het Zambiaanse nationaal park Sioma Ngwezi zou het aantal olifanten zijn gedaald van negenhonderd in 2004 tot 48 in 2015.

Deze getallen staan in schril contrast met de situatie in Botswana. Daar leven volgens de Great Elephant Census 130.000 olifanten, 37 procent van de hele populatie op het continent. Zimbabwe en Tanzania staan in populatieomvang op plek twee en drie. Van de landen met grote populaties Afrikaanse olifanten koos alleen Namibië er bewust voor niet aan het onderzoek mee te werken. 

De situatie per land in vogelvlucht, waaruit blijkt dat verschillen per land groot zijn. Infographic: Daniela Santamarina, Lauren C. Tiernry & Daisy Chung, NG Staff. 

Verschuiving naar het zuiden

“Het is overduidelijk dat het epicentrum van de olifantenstroperij zich geleidelijk verplaatst van het oosten en midden naar het zuiden van Afrika”, zegt Mike Chase, hoofdonderzoeker van the Great Elephant Census en oprichter van de in Botswana gevestigde organisatie Elephants Without Borders. “De kudden in het zuidwesten van Zambia en het zuidoosten van Angola staan onder zware druk, en als de olifanten daar verdwenen zijn, zullen stropers hun oog richten op Botswana. We kunnen de komende tien jaar 50 procent van de resterende olifanten kwijtraken.”

De resultaten de Great Elephant Census worden vandaag toegelicht op het World Conservation Congress op Hawaï, dat vandaag van start gaat. Onder aanwezigheid van talloze sprekers wordt tien dagen lang aandacht gevraagd voor natuurbescherming, en wordt gekeken hoe dierenpopulaties in stand kunnen worden gehouden. En op 24 september begint in Johannesburg de 17de Conferentie van Partijen, een groot driejaarlijks congres van Cites, de organisatie die afspraken maakt over de internationale handel in plant- en diersoorten.

Een kudde olifanten in de Okavangodelta in Botswana. Volgens de Great Elephant Census leven in het land 130.000 olifanten, 37 procent van de hele populatie op het continent. Foto: Beverly Joubert, National Geographic Creative. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten