lezen Planeet aarde

De grootste zonsverduistering van het decennium

Bekijk Sluit

lezen Planeet aarde

Op vrijdag 20 maart mogen we, mits het weer mee zit, massaal naar de hemel gaan turen: de grootste zonsverduistering van het decennium is dan zichtbaar.

Datum
Auteur
Christian de Bruijn
Fotograaf
Colleen Pinski

We hebben er bijna tien jaar op moeten wachten, maar de eclipsbrilletjes kunnen weer tevoorschijn worden gehaald. Op vrijdag 20 maart aanstaande, tussen 09:30 en 11:48 uur (Nederlandse tijd), zal een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zijn. Op het maximum, even na half elf, zal maar liefst 81% van het zonneoppervlak bedekt zijn. Dat is niet genoeg voor volledige duisternis, maar zonder meer voor een prachtig schouwspel. Het is de grootste zonsverduistering in ons land sinds 11 augustus 1999, toen circa 95 procent van het zonneoppervlak bedekt was.

Hoewel bij helder weer de verduistering vanuit Nederland en Belgie goed zichtbaar is, zul je het voor de full experience noorderlijker moeten zoeken. Letterlijk. De volledige zonsverduistering is alleen zichtbaar in de noordelijke regio van de Atlantische Oceaan, tussen de Faeröer-eilanden en Spitsbergen. Toch is het turen naar de hemel vanuit de Lage Landen absoluut de moeite waard. De volgende zonsverduistering valt pas op 10 juni 2021, waarbij de maan voor ons slechts een derde van de zon zal bedekken. Kijken dus!

Eclipsbril verplicht

Bij een zonsverduistering staat de maan tijdelijk tussen de aarde en de zon, en laat haar schaduw vallen over een deel van de aarde. Afhankelijk van je locatie krijg je een volledige of een gedeeltelijke eclips te zien. Let wel: gebruik tijdens het genieten van een zonsverduistering te allen tijde een eclipsbril. Naar de zon kijken, zelfs als die bijna geheel is verduisterd, is schadelijk voor je ogen. Oogarts Tjeerd de Faber vertelde ons alles over de risico's in een interview.

Meer details over de aankomende zonsverduistering? Klik hier


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten